Mina tankar om att välja ryggsäck

Hur stor ryggsäck behöver man?
Ha inte för stor ryggsäck. Då stoppar du ofta ner mer saker än du behöver och därmed ökar vikten. Ska du vandra mellan stugor behöver du inte ha en så stor säck utan 32-45L brukar räcka. Vandring med tält sju dagar ca 55L och 14 dagar 70L.

Välj en så lätt säck som möjligt!

Det finns bara ett sätt att ta reda på vad som funkar och det är att provgå med den tänkta vikten. Du kan köpa säckarna i webshoppar mot faktura - provgå under veckan - returnera säckarna. Detta har jag gjort i mängder i min jakt på ryggsäck. Viktigt att låta alla lappar sitta kvar och ha gärna regnskydd på för att skydda den mot smuts.

Köp hem ett antal säckar, 3-4st och sen packar du dem med ungefär de saker du tänkte ta med så du kollar att volymen också får plats. Maten kan du ersätta med petflaskor med vatten för att få till volym och vikt. Ge dig ut och gå minst 45 min med varje säck. 

Ha de skor och kläder du tänker gå i så det inte är bulor och knölar som ställer till det i tex byxlinningen. Du kommer att upptäcka stora skillnader mellan olika säckar när du jämför dem på detta sätt. Det som är viktigt är att den inte skär in någonstans (varken i axlar eller höfter), att den inte skaver någonstans (armarna och halsen) samt att den har en bra bär-balans och inte blir baktung. Vissa säckar känns tyngre än den packade vikten och vissa känns lättare.

Nedan är två dokument över de säckar jag provat (samma säckar i båda dokumenten). Den första innehåller min egen utprovning och den andra är rensad så du kan ladda ner den och köra ditt eget test.

Ultralitens test av ryggsäckar 40-55L

ryggsäckar 40-55L

Mina ryggsäckar

Efter min ryggsäcksjakt slutade det med att jag köpte två ryggsäckar (40L och 68L) av samma modell som jag alternerar mellan beroende på hur mycket jag behöver bära med mig.

De är Hyperlite Mountain Gear, Porter 2400 och 4400 i storlek small. Porter har bara daisy chains som jag kan fästa de tillbehör som jag behöver för turen. De är vattentäta. Nu litar inte jag på det utan packar allt känsligt i vattentäta påsar ändå. Porter 2400 väger 960g och Porter 4400 väger 1065g.

Ska jag dagsvandra eller vandra mellan stugor räcker 40L och ska jag tälta mer än 3 nätter tar jag 68L.

På framsidan har jag en ficka som jag gjort själv av en tvättpåse. Den sitter fast med power cord genom kardborrebanden och runt daisy chainsen. Här förvarar jag blöta saker som tält eller blöta regnkläder.

Säckarna har rullstängning och därmed inget topplock. Jag är personligen löjligt förtjust i topplock då jag vill förvara mina regnkläder där. Så jag köpte ett topplock från Zpacks och monterade på.

På sidan av säcken fäster jag mitt sitt/liggunderlag med min tvättlina. Här bor också stavarna om jag inte går med dem.

När jag skulle vandra hela Kungsleden så köpte jag en tredje HMG ryggsäck. Orsaken var att 40L (HMG Porter 2400) var för liten och 68L (HMG Porter 4400) var för vid så packningen blev inte bra i den heller. Så jag köpte mellanstorleken 3400, men en Windrider modell. Den har tåliga fickor i mesh på utsidan. Jag monterade på topplocket och två shoulderpouches från Zpacks och det blev helt perfekt!