Vad har jag på mig när jag vandrar?

Vad man har på sig är väldigt individuellt och väderberoende. Men lager på lager är att rekommendera så man kan ta av och på kläder så man inte fryser och inte svettas. Vädret kan växla snabbt i fjällen så även om prognosen säger uppehåll har jag alltid med mig regnkläder, vantar och mössa.

 

Närmast kroppen:
Under vandringen har jag sport-bh och sköna trosor (herrsport kalsonger!) i syntet med ben på. Dessa torkar snabbt och glider bra inne i byxan.

 

Mellanlager:
Normalt vid 5-10 grader har jag på överkroppen ett linne i ullmesh och en ullmunkjacka. Jag älskar luva! Den kan man snabbt få på om det blir kallt och den kan ligga som ett extra skydd i nacken om det blåser. Jag har kört med fleece också, men till skillnad från ullen så kyler fleecen när den blir fuktig. Är det varmare har jag min lättvikts skjorta.

På benen har jag välsittande vandrarbyxor, som är hyfsat vindtäta och som har stora fickor. De ska också ha ventilering. Passformen är väldigt viktig för mig. De ska vara rätt tajta men inte sitta åt. Helst med delar av stretch. Byxorna vill jag kunna vika upp till knälånga shorts. Jag är bred om baken och har korta ben vilket gör det svårt att hitta rätt byxor. Mer om min jakt efter de optimala byxorna finner du här. Om det är varmare än 25 grader vandrar jag i en hemmasydd kjol som också fungerar som min handduk.

Ovanpå byxorna har jag hemmasydda gaiters. Det har jag för att byxorna inte ska bli så smutsiga. Jag har bara ett par byxor med mig så jag sover i dem om det är kallt. 

Är det under 5 grader har jag vid stugvandring tunna långkalsonger i ull och om jag sover i tält har jag fleece tajts.

På fötterna:
Jag har alltid två par strumpor, en tunn ylleliner som sitter utan veck på foten samt en tjock yllestrumpa. Då blir friktionen mellan strumporna och inte mellan hud och strumpa. Ull leder dessutom bort fukten så mina fötter är torrare än med bara ett lager. Och sen har jag sköna vandrarkängor.

På huvudet har jag ofta en bandana för att skydda öronen från vind. Om det regnar eller om jag har solen i ögonen har jag en skärm också. Är det kallt har jag mössa eller underställsluvan. Blåser det mycket åker jack-luvan på.

Ytterst:
En välventilerad vindjacka eller regnjacka. På benen har jag inget mer så tillvida det inte blåser extremt mycket eller regnar då regnbyxorna åker på. Läs mer om mitt resonemang kring regnkläder.

 

Eftersom jag bär med mig så lite som möjligt har jag bara de byxorna som jag vandrar i. Jag använder därför gaiters som jag sytt själv. De är i tunn softshell som är vattenavstötande men inte vattentäta. Det finns gaiters att köpa som är vattentäta, men det är som att gå med gummistövlar på och jag blir dyngblöt på insidan istället. Mina egna gaiters skyddar byxorna mot lera och en del väta. De är enkla att ta av och på och lätta att göra hyfsat rena efter vandringen. Detta är speciellt viktigt för mig när jag tältar då jag sover i mina byxor om det är kallt. Det är inte roligt att har leriga byxor inne i sin sovsäck.

När jag rastar tar jag på min förstärkningsjacka med luva. Den är fodrad med syntetloft som värmer även fast det är fuktigt. Dunjackor är lättare men tappar sin värmande förmåga när den blir fuktig. Om jag varit svettig före lunch byter jag klädomgång på överkroppen och tar på en torr underställströja ovanpå ull linnet (denna håller sig torr oavsett, helt fantastiskt!). Jag byter även strumpor till torra. Om det är uppehåll fäster jag de använda strumporna och munkjackan på ryggsäcken så de torkar under dagen. Då kan jag byta tillbaka till dessa när jag kommit fram.

Ull vs syntet: Ull är en helt fantastisk fiber! Den värmer även fast den är fuktig, den reglerar värmen och luktar inte. Men den är tyngre och torkar långsammare än syntet. Sen har jag känslig hud på insidan av låren och kan tycka att tjockare långkalsonger av ylle kliar. Syntet är lättare och torkar snabbt. Men den kyler när den blir fuktig och den tar lukt som jag inte lyckas få bort.

 

Det här är vad jag har med mig för kläder på vår-sommar och höstvandring, oavsett om det är en natt eller 30 dagar:

  på kropp Vikt i G i ryggsäck Vikt i G
Trosor 1 kalsong 71 1 kalsong 71
Strumpor 1 tunn + 1 tjock 37 / 71 108 1 tunn + 1 tjock ylle+ kväll 37 / 71 179
BH sport  72    
Shorts     kjol = handduken 64
T-shirt Devold ullmesh linne 80    
Underställs tröja     Kari Traa m luva 236
Långkalsong     Fleecetajts 109
Byxa Fjällräven Abisko Trekking Lite 347    
"Fleece" tröja  Icebreaker Quantum ull hood 379    
Skjorta (sovplagg)     Marmot Annika grå 145
Mellanjacka     Arcteryx Nuclei (232g) i vattentät påse 246
Regnbyxa     Haglöfs LIM III 182
Regnjacka     Norröna Bitihorn Dri1 198
Vindjacka Norröna Bitihorn Aero60 151    
Vantar Smartwool fingervantar 40 Zpacks regnvantar 28
Tub halsduk     Smartwool svart 40
Gators egensydda softshell 74    
Huvudbonad Arcteryx skärm 34 Icebreaker ull mössa 39
Totalt:   1445   1616