Mina regnkläder ska hålla mig torr både från utsidan men även från insidan. De ska vara välventilerande genom olika blixtlås. De ska vara enkla att ta på och av. Jag vill inte behöva ta mig kängorna för att få på mig regnbyxorna. Och till sist ska de vara lätta.

Min regnjacka är Norröna Bitihorn DRI1. Den är tunn och lätt (198g) och har pitzips för ventilation. Det är blixtlås under armarna som jag kan öppna för att vädra ut kondens utan att det regnar in. Den har lagom långa armar och den har en superbra luva.

Mina regnbyxor är Haglöfs L.I.M. III. De är också tunna och lätta (182g). De har blixtlås nästan hela byxbenet vilket gör att jag kan lätt ta på och av och ventilera ut kondens. Om det blir lite uppehåll kan jag ha dem på men öppna större delen av byxan. Nackdelen med dessa tunna plagg är att de inte är lika hållbara som tex trelagers Goretex. De går lättare sönder. 

3 lagers Goretex och andra tex-material fungerar oftast bra, men de är för tunga för att jag ska ta dem med mig på vandring

Galon är helt tätt och är jättebra på båt, men inte lika ändamålsenligt för vandring. Skillnaden är att du svettas en hel del när du vandrar och denna fukt måste komma ut (iaf det mesta av den). Annars lägger sig den på insidan av regnkläderna och du är nästan lika våt som om du skulle vara utan regnkläder. Sen är galon väldigt tungt att bära.

 

  • Mellan Aigertstugan och Servestugan i Vindelfjällen

  • Mellan Sylarna och Blåhammaren