Behöver jag ha med mig ett kök?

Om jag vandrar mellan stugor eller fjällstationer tar jag inte med mig köket. Jag tar hellre en termos med kokt vatten istället. Då sparar jag vikt, utrymme, tid och krångel. Vattnet ska räcka till både att blöta den frystorkade maten och till thé. Om jag tar med mig kök använder jag det endast för att koka vatten. Jag är lat och bekväm och hatar att laga mat. Vill inte ha gegget med rengöring efteråt heller.

Kök

Jag har två varianter av kök som jag använder. Det ena är ett toppmonterat Optimus Crux kök. Denna väger 72g. Det finns andra som väger 20-50g. Fördelen är vikten och att det får plats under gasen i kastrullen, och nackdelen är att det blir vingligt med toppmonterat kök.

Det jag främst använder istället är Optimus Vega, som är ett remote kök. Där skruvar man gasen på sidan om. Man kan också vända gasen upp och ner och då fungerar det även i några minusgrader. Fördelen är att det är stadigt och nackdelen är att det är tungt, 180g, och lite skrymmande så det förvaras ovanpå kastrullen.


Det räcker inte med att bara ha köket. Jag har dessa saker också: kastrull med lock 900ml (127g), vindskydd och aluminiumfolie skydd under köket (23g), Chevonett diskduk (8g), diskmedel (15g), Bictändare och tändstickor (25g), GSI microgripper (14g)  och gas (350g (varav 230g gas)).

Äta

Jag packar om den frystorkade maten till 1L plastpåsar före vandringen. På så sätt sparar jag 20g per måltid, 6 dagar vandring = 240g i viktminskning. När jag ska äta lägger jag maten i min matbunke som är en tunn plastbytta från Felix frysta enportions soppa (14g). Sen har jag tillverkat en ”cozy pot” runt byttan och ett lock. Det är en reflektor som bibehåller värmen. Maten får sen stå och svälla i 15min. Jag äter med min titan spork (11g)

Jag dricker thé i en ihop vikbar mugg + cozy pot. Den är egentligen för tungt för att få följa med, men den tar liten plats (får plats ovanpå kastrullen i matkittet) och är god att dricka ur. Jag gillar stora muggar för att få till rätt proportioner av thé, mjölk och socker. Detta faller under min kategori av medsläpade lyxgram

Jag packar ihop allt till ett kit: underst matbyttan med cozy pot, i den placerar jag nätpåsen med kastrullen. I kastrullen ligger gasen med GSI microgripper och tändare fastsatt undertill. Vidare i nätpåsen, ovanpå kastrull locket ligger muggen, aluminium markskyddet och sen köket. På utsidan av kastrullen ligger mugg cozy potsen, matbunke locket cozy potsen, vindskyddet och sporken.